Alla inlägg under mars 2015

Av Tina Stjernlöf - 11 mars 2015 08:08

 


Så härligt att komma upp till strålande solsken! Idag ska jag ta mig tid att vara ute i det fina vädret och fylla på med nya energier. Så behövligt för min del! Idag har jag tänkt göra fisksoppa, detta recept är i från min gamla arbetsplast förskolan Kotten, där dårvarande kokerskan gjorde denna unerbart goda soppa. Jag kan tala om att den gick hem hos barnen.


5-6 port:


500 g torskfile

1 gul lök 

1 vitlöksklyfta

1 1/2 msk smör

2 tsk curry

1 1/2 l fiskbuljong

1 burk krossade tomater

2 dl creme frachie

250 g skalade räkor

1/2 dl hackad dill

Vill man kan man koka med ris i soppan för att få den lite matigare.


Skala och hacka lök och vitlöken. Fräs det i smör med curryn. Häll på fiskbuljongen och krossade tomaterna,låt småkoka. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Låt sjuda ca 5 min eller tills fisken känns fast. Rör i creme frachie. Lägg till sist i räkorna och smaka av. Soppa ska inte koka mer när räkorna är ilagda! Strö hackad dill över! Servera gärna med ett gott bröd till!


Lycka till! 


Av Tina Stjernlöf - 9 mars 2015 07:32

 

Godmorgon på er! Hoppas att ni har njutit av helgen och av det härliga vårvädret vi hade igår! Jag var själv på Östra sidan av Öland igår, men där blåste det rejält. Fick hitta mig en plats som låg i lä för att njuta av solen! Till frukost idag tänker jag göra bananpannkakor, både nyttigt och gott! Det gär snabbt att göra också!

 

4 port:

2 bananer

4ägg

1tsk vaniljsocker

smör till att bryna dem i

 

Mosa eller mixa bananerna med äggen och tillsätt vaniljsocker. Bryn dem gyllenbruna på båda sidor. 

Serveringsförslag: Bär, grädde, keso, kesella, ringlad honung, smaklig måltid!


Av Tina Stjernlöf - 7 mars 2015 09:57

 


Godförmiddag! Idag blir det lite Pyssel i hemmet, ska börja fixa till lite i huset innan kommande försäljning. Sedan är vi inbjudna till mamma och pappa på middag, då vi ska fira min far som har fyllt år! Alltid härligt att få sätta sig till ett dukat bord!


Men nu tänker jag ge er ett recept på något som jag tycker är väldigt gott, nämligen laxburgare! Med alla dess tillbehör! kanske ni kan göra till kvällsmat idag!


Till 4 burgare:

500g laxfile

1 röda chili

1tsk salt

Lime skal från 1lime

1msk potatismjöl

1/2 dl matyoghurt


Finhacka eller mixa laxen grovt. Kärna ur chilipepparn och finhacka. Blanda laxen, chilin, salt, limeskal, mjöl och yoghurt till en färs. Forma 4 stora biffar. Stek dem i smör ca 2 min på varje sida.


Mangosalsa:

1 1/2 dl matyoghurt

1 mango

1 salladslök

1/2-1 chilipeppar, beronde på hur starkt du vill ha!

Limesaften från limen som du hade till laxen!


Skala, kärna ur och hacka mangon i mindre bitar. Finstrimla salladslöken, kärna ur chili och finhacka. Blanda allt ihop med yoghurten och limesaften. Servera  på rostat bröd, eller annat bröd som du tycker om ,kanske bara i ett salladsblad tillsammans med tomat och rödlök! Du kan ta det du tycker om till!


Hoppas att ni tycker om det! Lämna gärna kommentarer vad ni tycker, eller om ni provlagat något!


Av Tina Stjernlöf - 6 mars 2015 17:07

 

Igår kväll gjorde jag en tacopaj med fetost och hade en sallad till, kanske något att göra för er till helgen. 

 

Degen 6 port ugn 225 g

150g smör

3 dl vetmjöl

2 msk vatten

 

Hacka ihop smör med mjölet och tillsätt vattnet, arbeta snabbt ihop till en deg. Låt stå i kyl 30 min. Tryck ut degen i en form och nagga med en gaffel! Förgrädda mitt i ugnen i 10 min.

 

Fyllningen:

500 g nötfärs

1 påse taco krydda

1 dl vatten 

1 paket fetaost

1 rödlök

2 tomater

4 ägg

3,5 dl mjölk.

 

 

 

Bryn färsen och tillsätt kryddan och vattnet när färsen fått färg, låt koka ihop 5 min. 

Hacka eller skiva rödlöken, skiva tomaterna och hacka fetaosten. Vipsa i hop äggstaningen. 

Lägg färsen i botten på pajskalet, fyll på med rödlök, skivade tomater och fetaosten. Häll över äggstaningen. In i ugn ca 20-25 min tills du ser att äggstningen är stabil och pajen fått färg.

 

 

 

Sallad jag hade till, rödlök, tomat, gurka, sallad och cashewnötter.

 

 

 

Hoppas att ni provlaga! Lämna gärna kommentarer vad ni tycker om recpten, om ni undrar något eller har önskemål på recept!

 

Ha en fortsatt skön fredagskväll!

Av Tina Stjernlöf - 6 mars 2015 07:40

Godmorgon! Idag kommer jag upp till en grå, mulen morgon   Vart tog de fina vädret vägen som vi hade igår! men ha hört att det ska bli kanon fint väder till helgen nu, få hoppas på det!

Något som vi tycker är väldigt gott att ha till frukost är Scones, ofta då till helgerna. Oj vad gott det är med marmelad och ost! 

 

Mitt recept för 4 personer:

7-8 dl mjöl

4tsk bakpulver

1 tsk salt

100 g smör

3 dl mjölk

 

Blnda de torra ingredienserna, skär smöret i bitar och finfördela det i mjölblandningen med fingrarna. Blanda i mjölken och rör ihop till en deg. Dela degen i 4 bitar som du gör till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något, skåra ett kors inte allt för djupt och nagga dem med en gaffel. Ugn 250 g i ca 10 min.

 

 

 

 

 

Av Tina Stjernlöf - 5 mars 2015 13:41

 


Vilken underbar dag vi har idag sol och 10 + i skuggan! Började fm med ett besök på Kalmar Läns Museums cafe! Kan rekommenderas, mysigt ställe! Dom har kringel vecka 1 gång per år och just detta besökte jag idag! Oj så många goda kringlor det fanns, svårt att välja!

 

 

 

 

 

Därför tänkte jag att det passar ju bra att ni får mitt recept på smålandskringlor!

 

8 dl rågmjöl

2 msk socker

0,5 tsk salt

3 tsk hjortronsalt

3 dl gräddfil

 

Blanda alla torra ingredienserna, smula i smöret och nyp ihop. Häll i gräddfilen och blanda,knåda till en deg! Dela den i 24 bitar, rulla dem till ca 10 cm längder och forma kringlor. Häll ströscoker på en tallrik och doppa kringlorna i det. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mit i ugn 250 gr ca 8 min! Lycka till!

 

 

Smålandskringlor

Av Tina Stjernlöf - 4 mars 2015 14:51

Nu har jag varit iväg på sonens utecklingsamtal, han har ju efter jul bytt skola, men allting va ok. Han har kommit in snabbt i Klassen och kännde ju många av dem innan, lärarna tycker han är en väldigt social kille och ta själv nya kontakter! Det är min son det!   Sedan bar det iväg för lite mathandling och några andra ärende! Eftersom jag snart ska iväg på möte igen fick det bli en lunch som är snabblagad, men som jag tycker är väldigt god! Halloumisallad!

 

 

 

Jag steker halloumin i olivolja, tills de få lite färg, idag tog jag bladspenat, gurka, tomat, rödlök och cashewnötter till! Snabbt, enkelt och gott!

Av Tina Stjernlöf - 4 mars 2015 10:17

 


Godförmiddag! Så härligt att solen är framme idag, hoppas att den håller sig framme hela dagen, så jag hinner med att gå ut och njuta av den. Ska först på utvecklingssamtal med sonen, sedan iväg och handla lite! Hoppas att ni alla har det bra! Nu ska jag dela med mig av ett super smarigt recept, det är så gott! Har ni inte smakat Pollykladdkaka med cashewenötter innan, så baka denna nu!


Till 8-10 personer:

150g smält smör

150g mörk choklad gärna 70%

100g cashwenötter

3ägg

200g färskost

2 dl socker

2 dl vetemjöl

100g Polly


Smält smöret och rör ner hackad chocklad tills den smälter. Grovhacka nötterna. Separera ett av äggen och blanda gulan med färskosten. Äggvitan + de 2 andra äggen vispas med sockret. Tillsätt smör och chokladblandningen, vispa en stund. Blanda mjöl, nötter och hälften av pollyn i en skål. Häll ner det i smeten och blanda runt. Häll smeten i en springform som är smörad och bröad. Klicka ner färskosten i smeten och dra försiktigt med en gaffel lite mönster. Ganera med Polly ovanpå.


175 g ca 30 min.

Låt kallna, gärna till dagen efter, då den är ännu godare. Servera med grädde, vanijglass och kanske hallon.


 

Lycka till!

Ovido - Quiz & Flashcards