Senaste inläggen

Av Tina Stjernlöf - 20 mars 2015 09:11

Idag har vi en grå och mulen dag, här där vi bor! Men vi få vara glada för de härliga dagar vi nu haft! Här hemma är det nu lite kaos i köket, då vi har hantverkare här som gör färdigt det sista på vårt nya kök.

Därför passa jag på nu att sitta vid datorn en stund! Har fått ett recept av min ena svägerska på ett så gott valnötsbröd, som jag tänker bjuda er på här!

 

 

 

8 dl ljummet vatten

25g jäst

1 msk socker

1 msk salt

2msk olja

4 dl rågsikt

3 dl havregryn

10 dl vetemjöl

1 burk valnötter

 

Lös jästen i det ljummna vattnet och blanda i resten, utom valnötterna! Låt jäsa 40 min. Blanda sedan i de hackade valnötterna. Gör tre runda bröd. Jäs i 30 minuter. Grädda i 250 gr i 10 min och därefter 200 gr i 20 min.

 

Ät och njut av ert goda bröd!

 

 


Av Tina Stjernlöf - 19 mars 2015 15:13

 

Så gott med sallad!

 

Idag har jag och dottern varit över till Öland för att hälsa på svägerskan som är ner i sitt sommarhus, Eriksöre! Vilken toppendag vi fick, strålande sol och varmt! Vi tog en tur med henne till olika plantskolor och Mys blommor! Det blev en stor buket tulpaner till mig! älskar dessa blommor!    Sedan har vi njutit på hennes härliga altan i solen med en god sallad, kycklinspett och bröd med tranbär och nötter.

 

 

Älskade Tulpaner!

 

Salladen som vi gjorde till ca 4-5 pers:

250 g skivade färska jordgubbar

1 liten melon,kärna ur och ta bort skal. Hacka den i bitar

2 avokado, kärna ur, ta bort skal och hacka dem i bitar.

1 stor påse mixsallad

solroskärnor

1 ask cocktialtomater

 

Blanda ihop allt i en skål! Vi hade även fetaost till vid sidan av,då dottern inte är så förtjust i det! Färdig köpta kycklingspett i olika smaker och ett bröd med tranbär och nötter hade vi till!

 

 

Så härligt att kunna sitta ute och äta i solen!

 

 

 

 

Av Tina Stjernlöf - 18 mars 2015 11:20

Idag blev jag sugen på en riktigt vårig, sommrig sallad enligt mig. Går så snabbt att göra! En blandning av lite surt, sött och hetta!

 

 

 

4 pers:

250 g skalade räkor

2 avokador

1 fruset paket mango eller 1 stor färsk

2-3 tomater

Pressad saft av 1 lime

1/2 fin hackad chilipeppar röd

flingsalt

 1 msk flytande honung

 

Blanda ihop allt i en skål, smaksätt med chilin, salt, honung och limesaften.

Av Tina Stjernlöf - 17 mars 2015 16:14

Vilken härlig dag vi haft solsken och inte fullt så blåsigt! Ha mellan varven varit ute i trädgården och pysslat lite! Min man har ldedig dag idag, så det harblivit att utträtta lite ärende också! Till kvällsmat idag gör vi en köttgryta som vi tycker är väldigt god! 

 

 

 

Till 4pers:

500 g grytbitar av vilket kött ni vill tex nöt, som vi tar idag!

2 smk smör

75-80 g ädelsost

1 dl tomatpure

1-2 vitlöksklyftor

3 dl köttbuljong

2 dl matlagningsgrädde

150 g champinjoner färska

1 msk kinessisk soja

salt och peppar

 

 

 

 

 

Bryn köttet och svampen. Smula ner osten, tillsätt tomatpure, pressad vitlök, och buljongen. Låt sjuda under lock ca 15 min. Rör ner grädden i grytan. smaka av med salt, peppar och soja! Nöttkött få koka längre tills det inte känns hårt eller segt, ca 40 min.

 

Vi servera idag med kokt potais, blomkål och kokta morötter!

 

 

 

Av Tina Stjernlöf - 16 mars 2015 07:35

I Lördagas kväll gjorde jag denna paj när dottern och hennes pojkvän kom på besök, den var uppskattad! 

 

 


Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

 

 


Nu ska den förgräddas!


Fyllning:

500g färs

250 g chorizokorv

1 finhackad gul lök

1 msk smör

2-3 pressade vitlöksklyftor

1/2 dl tomatpure

salt, peppar och oregano efter eget smaktycke

1 påse riven ost

 

 

Fyllningen börja bli färdig!


Blanda pajdegen i en matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en form ca 26 cm i diam. Nagga med en gaffel och ställ in i kylen 20 min.


Skiva korven. Bryn färs, korv och lök i smör tills det får färg. Tillsätt salt, peppar, oregano, vitlök och tomatpuren.

Blanda ihop! Förgrädda pajskalet i 200 gr i 10 min. Lägg i köttfärsröran och strö över osten. Grädda yttligare ca 20-25 min. 


Servera med en sallad!

 

 


Lycka till!

Av Tina Stjernlöf - 15 mars 2015 08:49

Godmorgon! Idag ska jag ta med mig min mamma över för en tur till Öland. Vi ska åka och titta på blåsipporna i nunndalen på Öland. Sedan vidare till östra sidan, Triberga för besök hos min svärmor! Vi ser ut att få tur med vädret, kan nog bli en promenad ner till havet eller ut på allvaret! Jag har bakat en sockerkaka med vaniljfylnning för att ta med och bjuda på!


Recpet:

4 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

 


Fyllning:

125 g smält smör

1 dl mjölk

4 msk vaniljsocker


Ganering:

80g smält smör

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 pressad tsk citronsaft, kan uteslutas

1 större äggula


Vispa ägg och socker pösigt, blanda mjölet med bakpulver och häll i smeten, blanda om. Sist hälles det varma vattnet i smeten, vispa! Häll smeten i en smörad och bröad form ca 24 cm i diametern. Grädda i  mitt i ugn ca 35-40 min.


Fyllningen:

Smält smöret , häll i mjölken och tillsätt vaniljsocker. Koka häftigt under omrörning ca 3min.


Garneringen: (Behövs inte), kan pudra florsocker över istället om ni vill!

Smält smöret och ta från värmen häll i övriga ingredienserna, rör till en slät, tjockare smet!


Dela kakan , när den är lite ljummen. Häll på fyllningen, så det sugs in i kakan. Lägg över den andra delen igen!


Bred på glasyren och garnera med strössel om så önskas!


Av Tina Stjernlöf - 13 mars 2015 12:39

 


Passade på att baka på morgonen idag! Tänkte frysa i till påsk, men givetvis spara några för att smaska på nu! Gick ut i solen, men vinden var Kall idag! Gick inte att sitta i solen! 

 

Cironens längtan:

100g smör

3 ägg

2 dl socker

rivet skal av en citron

2 msk cironsaft + 1 msk vatten

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

 

Smeten!

 

Glasyr:

100 g smör

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

1 tsk pressad citronsaft

 

 

Glasyren!

 

Strössel till dekoration!

 

Smält smöret till kakan, vispa socker och ägg pösigt, tillsätt rivet cironskal, saften + vatten. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten. Till sist hälls smöret i och vispas samman. Häll upp smeten på en mindre plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn 175 gr i ca 15 min den ska få lite färg.

 

Blanda under tiden till glasyren: Smält smöret, ta från plattan och ha i övriga ingredienser. Vispa till en slät smet! Svalna!

 

 

Färdiga kakan!

När kakan svalnat breder du på glasyren och strössla kakan! 

 

 

En smakbit!

 

 

Av Tina Stjernlöf - 12 mars 2015 17:52

Ikväll blev det kyckling och chorizo gryta hemma hos oss! Gjorde den lite starkare i smaken. Vi hade potatis, blomkål och sallad till.

 

4-5 port:

3-4 kycklingfiler, ej för små!

2 chorizokorvar

1-2 morötter

1 gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

3 dl tomatkross

4 dl matlagningsgrädde

hackad chili efter din smak

salt,svartpeppar

 

Skär kycklingfilerna i lagom mindre bitar, skiva korvarna och morötterna i slantar. Finhacka löken och chilipepparn. Bryn först kycklingen i smör tills den fått färg, lägg i korven, löken, pressad vitlök och chilin, låt bryna med någon minut! slå på tomatkross och grädden och låt det sjuda ca 20 min. Salta och peppra! Gör en redning om det behövs!

 

Servera till ris, potatis eller pasta! 

 

 

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards